“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

UNESCO: Διαχείριση των κοινωνικών μετασχηματισμών

Επιτροπή του Προγράμματος της UNESCO MOST «Διαχείριση Κοινωνικών Μετασχηματισμών»
300 Δισεκατομμύρια Ευρώ, τα τελευταία 15 έτη.
Το MOST είναι ένα πρόγραμμα της UNESCO το οποίο προωθεί τη διεθνή, συγκριτική και σχετιζόμενη με την άσκηση πολιτικής έρευνα των σύγχρονων κοινωνικών μετασχηματισμών, καθώς και θεμάτων παγκόσμιας σημασίας.

Δημιουργήθηκε το 1994 και στοχεύει στην περαιτέρω κατανόηση των κοινωνικών μετασχηματισμών. 


Θεσπίζει βιώσιμες επαφές μεταξύ των ερευνητών των κοινωνικών επιστημών και των φορέων λήψης αποφάσεων. 

Ενισχύει τις επιστημονικές, επαγγελματικές και θεσμικές δυνατότητες, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ενθαρρύνει το σχεδιασμό πολιτικής συνδεδεμένης με την σχετική έρευνα. 

Η πρόγραμμα MOST διευθύνεται από ένα Διακυβερνητικό Συμβούλιο και μία ανεξάρτητη επιστημονική συντονιστική επιτροπή, ενώ συνεργάζεται στενά με τις Εθνικές Επιτροπές Συνδέσμου για το MOST. 

Συντονίζεται από την Γραμματεία του MOST στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι. 

Τα έργα και οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του MOST επικεντρώνονται σε θέματα όπως η πολυπολιτισμική και πολυεθνική κοινωνία, η αστική ανάπτυξη, η παγκοσμιοποίηση και η διακυβέρνηση. 

Επιπλέον, συμβάλλει στην πλέον το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών σε επίπεδο προτεραιοτήτων, όπως η εξάλειψη της φτώχειας, της διακυβέρνησης και των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Πηγή: UNESCO

Ανασφάλεια, πολιτικός καθωσπρεπισμός και παράνοια: Τα ψεύτικα δάκρυα της Μογκερίνι



ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO

Η κα. Τζιτζικώστα διαθέτει μια τεσσαρακονταετή επιτυχημένη πορεία στο μάνατζμεντ στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε διάφορους φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Από την αρχή της καριέρας της και για περισσότερο από μια εικοσαετία (1965-1987) συνεργάστηκε με Διεθνείς Οργανισμούς, όπως η World Bank (Παγκόσμια Τράπεζα), ο FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων), η EBI (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) κλπ.

Στην συνέχεια και για άλλη μία περίπου εικοσαετία προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο της Ελλάδας και των Βαλκανικών κυρίως χωρών, αλλά και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών και ιδιαιτέρως της UNESCO, εισηγούμενη και υλοποιώντας πρωτότυπες πρωτοβουλίες της, οι οποίες καταξιώθηκαν ως θεσμοθετημένες δράσεις σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Είναι εμπνευστής, ιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια και έχει διενεργήσει στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του την οργάνωση 6 Διεθνών Συνεδρίων, ενώ έχει υλοποιήσει δεκάδες επαναλαμβανόμενων καθ’ έτος προγραμμάτων. Στο πλαίσιο διαφόρων διεθνών οργανισμών όπως η ECOSOC, FAO, UN Commission on the Status of Women, UNESCO, κλπ από το 1989 εργάστηκε σε επιτροπές θεμάτων φύλου και για την δικτύωση των γυναικείων κινημάτων στα Βαλκάνια. 

Ίδρυσε την SIWC (Society of Interbalkan Women’s Cooperation), στην οποίο έχει παραχωρηθεί συμβουλευτικός ρόλος από σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, φέρνοντας σε επαφή 11 χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και δρώντας καταλυτικά στην δικτύωσή τους υπό τον AIWCS (Association of Ιnterbalcan Women’s Cooperation Societies) (1999), με εκτενή οργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πλέον πληττόμενες από αυτές. Είναι Πρόεδρος του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, το οποίο σήμερα αριθμεί 420 μέλη, από 14 οργανώσεις σε 12 χώρες, και τυγχάνει του τίτλου «UNESCO Center Internationally Recognized», παρουσιάζοντας μια πολυσχιδή δράση.

Δραστηριοποιείται στα Όργανα του ΟΗΕ και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς αλλά και σε πρωτοβουλίες προς όφελος της δημοκρατίας, της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προόδου των γυναικών πχ στο Φόρουμ Ευρωπαϊκής Οικογένειας, στο Συμβούλιο FCEM, στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικοοικονομικό Συνέδριο, κ.λπ., ενώ διατελεί Γενική Γραμματέας του Διεθνούς Μεσογειακού Forum Γυναικών, 16 χωρών την τελευταία 15ετία, και είναι Μέλος στο Ευρωπαϊκό Lobby Γυναικών και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Διεθνές Συνέδριο «Vital voices in democracy» (Βιέννη, 1997) μεταξύ άλλων διεθνούς κύρους προσωπικοτήτων.

Έχει διατελέσει επί δεκαετίες σε πολλές θέσεις ευθύνης, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, της συμμετοχής της γυναίκας στην δημόσια ζωή, και μάλιστα σε συνδυασμό με την έμπρακτη αγάπη της στον πάσχοντα συνάνθρωπο και το παιδί. Μεταξύ άλλων, κα Τζιτζικώστα έχει αναπτύξει σημαντική κοινωνική δραστηριότητα ως Μέλος του ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων) Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ Ελληνίδων Οδηγών.

Η κα Τζιτζικώστα έχει τύχει πολλών σημαντικών διεθνών διακρίσεων. Μεταξύ άλλων, επελέγει ως μία εκ των 60 διαπρεπών για την προσφορά τους γυναικείων προσωπικοτήτων του πλανήτη, κατά τις επετειακές εκδόσεις οι οποίες συνόδεψαν τους εορτασμούς των 60 συναπτών ετών λειτουργίας της UNESCO. 

Επίσης, επελέγει μεταξύ των 100 σημαντικότερων γυναικών του 21ου αιώνα για την ιδρυτική συνεδρίαση του Προγράμματος «Πλανήτης Γη», ενώ διατελεί Επίσημο Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για την Διαμόρφωση της Πολιτικής της UNESCO, αναφορικά με το καθεστώς των Ομίλων και Κέντρων της UNESCO, συνεισφέροντας με σημαντικές μεταρρυθμιστικές δράσεις οι οποίες υιοθετήθηκαν. Επιπροσθέτως, τιμήθηκε να τυγχάνει Επίσημο Μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής του περιοδικού “Entre Nous” για την Υγιή Αναπαραγωγή, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη.

Στον ελληνικό χώρο είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», αναπτύσσοντας συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη»

Έχει σπουδάσει σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Case Western Reserve, Cleveland των ΗΠΑ μάνατζμεντ και τις δημόσιες σχέσεις, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright και Διεθνείς σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ στο Salzburg Global Seminar του Πανεπιστημίου του Harvard.

Ομιλεί 3 ξένες γλώσσες, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Ιταλικά. Είναι έγγαμη και έχει ένα γιό.

Η Προεδρεία στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO

Η κα Τζιτζικώστα, διατελεί από το 2004 μέχρι σήμερα Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. για την UNESCO.

Η προσφορά της στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO εκτείνεται από την διεθνή εκπροσώπηση της Ε.Ε.Ε. UNESCO έως τις ενεργές συμμετοχές στις Γενικές Διασκέψεις UNESCO, την οργάνωση Επίσημων Αποστολών την ενεργή συμμετοχή σε Διεθνείς Διασκέψεις, οργάνωση και συνδιοργάνωση με άλλους ελληνικούς και ξένους φορείς Σεμιναρίων, Fora, Συνεδρίων, Συμποσίων, απονομές Υποτροφιών καθώς και Διεθνών και Ελληνικών Βραβείων UNESCO, διοργάνωση εκθέσεων για την παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς και Ανακηρύξεις νέων ελληνικών μνημείων που εντάσσονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, Δράσεις Προώθησης της Αναγνωσιμότητας της UNESCO, Αιγίδες Ε. Ε. Ε για την UNESCO σε μια πλειάδα εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα:

Συμμετέχει ανελλιπώς από το 1993 στις Γενικές Διασκέψεις της UNESCO ως επίσημη προσκεκλημένη, ενώ από το 2005 εκπροσωπεί την ΕΕΕ UNESCO σε Διεθνείς Διασκέψεις.
Οργανώνει και συνδιοργανώνει δεκάδες συνέδρια και συμπόσια της UNESCO καθώς και περιφερειακών και εθνικών της οργανώσεων

Πρωτοστατεί στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας των ελληνικών μνημείων με βαρύνουσα σημασία για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, στην ανακήρυξη της ένταξης και άλλων ελληνικών μνημείων στον κατάλογο αυτό, αλλά και την προβολή τους στον Βαλκανικό χώρο.
Συμβάλλει στην επιβράβευση της επιστημονικής διάκρισης και της κοινωνικής προσφοράς με την διεκδίκηση, οργάνωση και απονομή Διεθνών & Ελληνικών Βραβείων UNESCO σε 8 διακριτές διοργανώσεις.

Προωθεί την έκδοση αρκετών μνημειωδών πνευματικών πονημάτων με στόχο την προβολή της Ελληνικής Γραμματείας στα διεθνή δρώμενα.

Έχει αναπτύξει και εφαρμόσει μια συντονισμένη στρατηγική εκχώρησης 58 Αιγίδων της Ε. Ε. Ε για την UNESCO την τελευταία τριετία, παράγοντας συνέργιες που αξιοποιούνται ως πολλαπλασιαστές της αναγνωρισιμότητας της προσφοράς της Ε. Ε. Ε για την UNESCO και προβάλλοντας την Ελλάδα ως χώρας η οποία προάγει και προωθεί πρωτότυπες και καινοτόμες δράσεις για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ευημερία της κοινωνίας των πολιτών.

http://www.unesco-hellas.gr/gr/2_1a.htm


https://unesco-hellas.org/about/hellenic-national-commission/minima-proedrou/

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments