“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Το νέο Βιετνάμ, από το Αφγανιστάν έως την Μεσόγειο!...

Η κατά χώρα εξέταση της διαρκούς όξυνσης των πραγμάτων, κρύβει μια ολιστική θεώρηση της κατάστασης.

Στις 27 Απριλίου 2017 ο Πρόεδρος Τραμπ εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να αποφασίζει αυτό για την αύξηση τού αριθμού του Αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού που θα μάχεται στην Συρία. Γνωρίζουμε ότι έκτοτε ο αριθμός των Ε.Δ. των ΗΠΑ αυξήθηκε αλλά δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό.

Γνωρίζουμε επίσης ότι το Πεντάγωνο εξουσιοδοτήθηκε από τον Πρόεδρο να αυξάνει τις Αμερικανικές Ε.Δ. που μάχονται στο Ιράκ.

Ο πόλεμος στην Συρία οξύνεται και για πρώτη φορά αμερικανικό καταδιωκτικό κατέρριψε Συριακό βομβαρδιστικό αεροπλάνο, όπως επίσης καταρρίφθηκαν από Αμερικανούς δυο τουλάχιστον Ιρανικά Drones πάλι εντός του Συριακού αεροπορικού χώρου.

Έκτοτε το Πεντάγωνο ,σταδιακά και σιωπηλά αυξάνει τα επίπεδα του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ στις δυο αυτές χώρες.

Στις 14 Ιουνίου ο Πρόεδρος Τραμπ εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να αποφασίζει αυτό για το ύψος των Ε.Δ. των ΗΠΑ που θα πολεμούν στο Αφγανιστάν, μόλις μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Στρατηγού James Mattis ότι έχει εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρο να αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτικών που εμπλέκονται στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Ο Στρατηγός Mattis είχε δηλώσει μια μέρα πριν σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ότι “ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν κερδίζεται”. Ο Στρατηγός John Nicholson,επικεφαλής των Ε.Δ. στο Αφγανιστάν ότι χρειάζεται “μερικές χιλιάδες άνδρες ακόμη”.

Στις 29/6, ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, αγνώστου αριθμού, ανεπτύχθησαν στην Συριακή πόλη Tal Abayad που είναι υπό Κουρδική κατοχή, κοντά στα Σύρο-Τουρκικά σύνορα, για να αποτρέψουν Τουρκική εισβολή και ραγδαία περιφερειακή εξάπλωση του πολέμου.

Σε αυτά ήρθε να προστεθεί η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας και λοιπών αραβικών χωρών που με ενθάρρυνση από τον Πρόεδρο Τραμπ, από τις 4 Ιουνίου διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και το απέκοψαν από ξηράς, λόγω των διαφορών τους επί της κριτικής που κάνει στα καθεστώτα τους το δορυφορικό κανάλι Al Jazeera αλλά και το ότι χρηματοδοτούν αντίπαλες η/και τρομοκρατικές οργανώσεις ,όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η Χαμάς και η Χεζμπολά Κατακρίνουν επίσης το Κατάρ διότι έχει κανονικές/συμφεροντολογικές σχέσεις με το Ιράν.

Το τελεσίγραφο συμμόρφωσης που έστειλε στο Κατάρ η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι της, για την άρση του αποκλεισμού του, απερρίφθη από το Κατάρ αλλά επίσης θεωρήθηκε εξαιρετικά άκαμπτο και αντιπαραγωγικό και από τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Rex Tillerson,αντίθετα με τις απόψεις του Προέδρου Τραμπ.

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ο Λευκός Οίκος ασκεί την δική του εξωτερική πολιτική, αντίθετη από αυτή του Στέητ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο ασκεί τις δικές του στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το Στέητ Ντιπάρτμεντ και ανεξέλεγκτα από τον Λευκό Οίκο.

Είναι πλέον γνωστό στην Ουάσιγκτον ότι ο Tillerson είναι εξοργισμένος με τον Λευκό Οίκο.

Την στιγμή κατά την οποία προσπαθούσε να πιέσει τους Σαουδάραβες να μειώσουν τις ακραίες απαιτήσεις τους για να επιτευχθεί μια προσέγγιση με το Κατάρ, ο Λευκός Οίκος έβγαλε επίσημη ανακοίνωση συγχαίροντας την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Εμιράτα για την “σκληρή αλλά αναγκαία στάση τους” στις απαιτήσεις τους για συμμόρφωση του Κατάρ.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Mark Perry του American Conservative ο πραγματικός συγγραφέας του κειμένου του Λευκού Οίκου ήταν ο Πρέσβης των Εμιράτων, ο οποίος έδωσε το κείμενο στον φίλο του ,γαμπρό του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος γαμπρός έπεισε τον Πρόεδρο να εγκρίνει για δημοσίευση την ανακοίνωση.


Ο Tillerson δήλωσε ότι έχει κουραστεί να σπεύδει ανά την υφήλιο για να “μαζεύει” τα λάθη εξωτερικής πολιτικής που γίνονται διότι ο Αμερικανός Πρόεδρος στηρίζεται στις συμβουλές για αυτήν, του 36 ετών ερασιτέχνη γαμπρού του.

Ανεξάρτητα από τις ευθύνες του Κατάρ για την παρούσα Κρίση, οι οποίες είναι μεγάλες, η παρούσα Κρίση δεν δημιουργήθηκε ούτε από την Σαουδική Αραβία, ούτε από τα Ηνωμένα Εμιράτα, ούτε από την Αίγυπτο, αλλά από τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος μερολήπτησε και ενθάρρυνε το ένα μέρος να ασκήσει τις ενστάσεις του προς την πολιτική του Κατάρ κατά τον οξύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Στρατηγός McMaster έχει βαθύτατα μελετήσει τα λάθη και τις συνέπειες των πολιτικών και στρατιωτικών αποφάσεων του πολέμου του Βιετνάμ και υπήρξε σκληρός κριτής της τότε Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας των ΗΠΑ.

Αντιλαμβάνεται ότι ο κύριος αντίπαλος των ΗΠΑ στην περιοχή είναι το Ιράν, αλλά δεν θέλει στρατιωτική αντιπαράθεση μαζί του διότι εκτιμά ότι το κόστος για τις ΗΠΑ θα είναι πολύ μεγαλύτερο του οφέλους. Όμως ο Λευκός Οίκος επιθυμεί μια πιο δυναμική πολιτική.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ικανότητα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να κυριαρχήσουν σε κάθε σύγκρουση στην Μέση Ανατολή . Όμως όπως και στο Βιετνάμ, σειρά επιτυχών τακτικών αποφάσεων οδήγησε τις ΗΠΑ σε στρατηγική ήττα.

Το ερωτήματα είναι ποιο είναι το όφελος των ΗΠΑ στον πόλεμο του Αφγανιστάν, που ούτε η τεράστια ισχύς και σκληρότητα της ΕΣΣΔ δεν μπόρεσε να επιβληθεί. Ποιο είναι το όφελος των ΗΠΑ από την ενδοαραβική σύγκρουση και ποιο είναι το όφελος των ΗΠΑ στην εμπλοκή τους με την Συρία και το Ιράκ; Σε τι χρησιμεύει στις ΗΠΑ η ένταση με το όντως θρησκοκρατούμενο και ιδεοληπτικό Ιράν; Η θεωρία ότι αυτό γίνεται για να αυξηθούν οι πωλήσεις όπλων είναι υπεραπλουστευτική. Αυτό είναι παράλληλη εκμετάλλευση της κατάστασης, όχι σκοπός της.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι όλα αυτά είναι συνέπειες πολιτικών αποφάσεων χωρίς γεωστρατηγικό υπόβαθρο, επιλογές απόψεων της Ηγεσίας, χωρίς επεξεργασία των επιλογών και συνεπειών τους από τα αρμόδια όργανα και ασυμφωνία στο ανώτατο επίπεδο χάραξης πολιτικής της μοναδικής Υπερδύναμης σε όλο τον πλανήτη.

Η συνολική στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ σε όλη αυτήν την περιοχή που διαφαίνεται, θα βλάψει πρωτίστως τις ίδιες. Οι συνέπειες της όμως θα είναι παγκόσμιες.

Κάσσανδρος

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments