“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ο Κύβος ερίφθει: BofA: Μην παρασύρεστε από το ράλι, έρχονται και "άσχημα" νέα για τις αγορές

Ελ. Κούρταλη

Οι εκλογές των ΗΠΑ είναι ένα άλλο ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο ότι η ψήφος διαμαρτυρίας..

είναι η σιωπηλή πλειοψηφία, όπως σημειώνει η BofA Merrill Lynch σε νέα έκθεσή της για τις επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος των ΗΠΑ στις αγορές. Οι δημοσκοπήσεις δεν το "συλλαμβάνουν" αυτό, οι αγορές δεν το αποτιμούν, αλλά η ψήφος διαμαρτυρίας είναι αυτή που πλέον κερδίζει τις εκλογές διεθνώς. Όπως υποστήριξε η τράπεζα μετά το δημοψήφισμα του Brexit, η ψήφος διαμαρτυρίας είναι εναντίον του status quo και είναι πρόθυμη να στηρίξει εναλλακτικές λύσεις. Στο χειρότερο σενάριο αυτό θα οδηγήσει σε λαϊκισμό, ενώ στο καλό σενάριο αυτό θα οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Η BofA αναμένει ότι οι αγορές θα αρχίσουν να επικεντρώνονται περισσότερο στους πολιτικούς κινδύνους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ευρώπη, όπου το πολιτικό ημερολόγιο για το επόμενο διάστημα είναι βαρύ: δημοψήφισμα στην Ιταλία τον Δεκέμβριο και εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία το 2017. Ο Trump θα μπορούσε να είναι μια καλή είδηση για τη Βρετανία, κάνοντας τη διμερή συμφωνία για το εμπόριο ευκολότερη και οδηγώντας στην αύξηση της γεωπολιτικής σημασίας του Ηνωμένου Βασιλείου για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο πραγματικός Donald Trump
Όπως υποστήριξε η BofA προεκλογικά, "μία ισχυρή νίκη των Ρεπουμπλικάνων είναι πιθανόν να οδηγήσει αρχικά σε μία μείωση των αποδόσεων των ομολόγων λόγω της riks-off στρατηγικής, και σε εξασθένηση του δολαρίου, αλλά θα μπορούσε να αντιστραφεί, καθώς οι πολιτικές Trump θα μπορούσαν να εκληφθούν ως πολιτικές θετικές για την ανάπτυξη οι οποίες θα οδηγήσουν και σε μείωση των ρυθμιστικών αντιξοοτήτων". Η BofA είχε επίσης προειδοποιήσει επανειλημμένως για εφησυχασμό της αγοράς, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι δύο υποψήφιοι είναι πολύ κοντά.

Όπως τονίζει, εκτιμά ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη και έντονη αβεβαιότητα στις αγορές μέχρι ο Trump να αποσαφηνίζει τις προτεραιότητες του. Αν επικεντρωθεί όντως στην προστασία του εμπορίου, αυτό θα είναι ένα εξαιρετικά κακό νέο για τις αγορές. Ωστόσο, λόγω της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, αναμένεται να προχωρήσει με τα δημοσιονομικά κίνητρα, την φορολογική μεταρρύθμιση και τον περιορισμό των ρυθμιστικών κανόνων, και αυτό θα είναι θετικό για τα risk assets και bullish για το δολάριο ΗΠΑ. Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και προσεκτικοί.

Bullish στο δολάριο

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών συνεχίζουν να σημειώνουν απώλειες λόγω του Trump και ιδιαίτερα το πέσο Μεξικού. Ωστόσο, ο δείκτης VIX (ο δείκτης μεταβλητότητας της αγοράς) έχει υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα που είχε αγγίξει πριν από τις εκλογές και τα νομίσματα του G10 έχουν ανακάμψει από τις απώλειες που σημείωσαν προεκλογικά πιο γρήγορα από ό, τι περίμενε η BofA. Η αγορά συνεχίζει να αποτιμά μια μεγάλη πιθανότητα για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο. Όπως τονίζει η BofA, παραμένει bullish για την ισοτιμία δολαρίου/γεν, καθώς τελικά θα μειωθεί η αβεβαιότητα της πολιτικής και θα εφαρμοστούν πολιτικές φιλικές προς την αγορά. Επίσης, όπως σημειώνει, η κυριαρχία του δολαρίου θα είναι ισχυρή έναντι των ασιατικών νομισμάτων

Ωστόσο δεν θα είναι όλο τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών μεγάλοι χαμένοι, Στην Λατινική Αμερική, οι εγχώριες πολιτικές και τα θεμελιώδη μεγέθη προσφέρουν ευκαιρίες για τους επενδυτές να αγοράσουν εγχώρια νομίσματα έναντι του δολαρίου, όπως το ρεάλ Βραζιλίας.

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments