“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Aλυσίδα εφοδιασμού βομβών και χημικών της ISIS

20 χώρες εμπλέκονται σε αλυσίδα εφοδιασμού βομβών της ISIS

Πάνω από 50 εταιρείες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας, έχουν παράγει, πουλήσει ή λάβει εκατοντάδες συστατικά, όπως πυροκροτητές, καλώδια και σύρματα, που χρησιμοποιούνται από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED), έχει βρει μια σημαντική μελέτη.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν κατασκευάσει και αναπτύξει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο πεδίο μάχης σε μια ”οιονεί βιομηχανική κλίμακα, ανέφερε στην έκθεση η “Έρευνα Εξοπλισμών Σύγκρουσης” (CAR), η οποία ανέλαβε την 20μηνη μελέτη. Κατασκευασμένοι από φθηνά και άμεσα διαθέσιμα συστατικά, οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί φαίνεται να έχουν γίνει η ”οπλική υπογραφή” της ISIS διαπίστωσε η μελέτη.

Η έκθεση 107 σελίδων, δήλωσε ότι πολλά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών, όπως πάστα αλουμινίου και ουρία, στην πραγματικότητα δεν υπόκεινται σε ελέγχους μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αδειών εξαγωγής. Ως αποτέλεσμα, η προσφορά τους στην περιοχή είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη και ασθενώς παρακολουθείται. Άλλα βασικά εξαρτήματα, όπως πυροκροτητές και εκρηκτικό καλώδιο, υπόκεινται σε εξαγωγή αδειών, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως σε εμπορικές δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη και η βιομηχανία. “Η αδειοδότηση από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει την απόκτηση από δυνάμεις της ISIS”, δήλωσε η έρευνα γραφείου, προσθέτοντας ότι τα δίκτυα εξαγοράς της ISIS προσελκύουν πλέον σε μεγάλο βαθμό νόμιμο εμπόριο στις χώρες που συνορεύουν με την επικράτειά τους.

“Η εγγύτητα είναι ένας σημαντικός λόγος γιατί τα εμπορεύματα που διακινούνται από Ιρακινές και Τουρκικες εταιρείες εμφανίζονται σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού των συστατικών που οι δυνάμεις της ISIS χρησιμοποιούν για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Και το Ιράκ και η Τουρκία έχουν μεγάλους γεωργικούς και μεταλλευτικούς τομείς, στους οποίους πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες και τα εκρηκτικά συστατικά χρησιμοποιούνται εκτενώς. Την ίδια στιγμή, πολλές εμπορικές επιχειρήσεις μικρής κλίμακας φαίνεται να έχουν πουλήσει, είτε συνειδητά ή ασυνείδητα, συστατικά για τα μέρη που συνδέονται με, ή απασχολούνται από, δυνάμεις της ISIS”, ανέφερε η μελέτη.

Συνολικά 13 Τουρκικές εταιρείες βρέθηκαν να εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού. “Με 13 εταιρείες που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού, η Τουρκία είναι το πιο σημαντικό σημείο για συστατικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών από την ISIS. Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν πρόδρομες χημικές ουσίες, δοχεία, εκρηκτικό καλώδιο, καλώδια και σύρματα, τα οποία Τουρκικές εταιρείες είτε κατασκεύασαν είτε πούλησαν στην Τουρκία πριν η ISIS τα αποκτήσει στο Ιράκ και τη Συρία”, ανέφερε η έκθεση.

Η Τουρκική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με την έρευνα του CAR, δήλωσε ο James Bevan, εκτελεστικός διευθυντής του CAR, στο Reuters, έτσι ώστε η ομάδα δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα των κανονισμών της Άγκυρας σχετικά με την παρακολούθηση των συστατικών.

”Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν αυξανόμενη διεθνή ευαισθητοποίηση ότι δυνάμεις της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία είναι πολύ αυτοτροφοδοτούμενες – αποκτώντας όπλα και στρατηγικά αγαθά, όπως συστατικά αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, τοπικά και με ευκολία”, δήλωσε ο Bevan.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ήταν σε θέση να αποκτήσουν τέτοια συστατικά σε μια απίστευτη ταχύτητα. “Η εμφάνιση αυτών των συστατικών στην κατοχή των δυνάμεων της ISIS, μόλις ένα μήνα μετά την νόμιμη προσφορά τους σε εμπορικούς φορείς της περιοχής, δείχνει μια έλλειψη παρακολούθησης από τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και τις επιχειρήσεις. Μπορεί επίσης να δεινύει την έλλειψη ευαισθητοποίησης γύρω από την πιθανή χρήση αυτών των συστατικών αγοράς από τρομοκρατικές και αντάρτικες δυνάμεις.”

Τα συστατικά ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια μεγάλων μαχών γύρω από τις Ιρακινές πόλεις της αλ Ράμπια, το Κιρκούκ, Μοσούλη και Τικρίτ, και τη Συριακή πόλη Κομπάνι. Το CAR απέκτησε πρόσβαση στα συστατικά μέσω εταίρων, συμπεριλαμβανομένων του Κουρδικού YPG στη Συρία, της Ιρακινής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ασφαλείας του Κουρδιστάν και τις δυνάμεις της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι δυνάμεις της ISIS συνεχώς χρησιμοποίησαν τα ίδια ηλεκτρονικά εξαρτήματα για την κατασκευή ενός τύπου τηλεκατευθυνόμενων αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιούνται στο Ιράκ. 

Εταιρείες με έδρα στην Ιαπωνία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατασκεύασαν τους μικροελεγκτές και τα τρανζίστορ που χρησιμοποιούνται στις συσκευές.
Επτά Ινδικές εταιρείες κατασκεύασαν τους περισσότερους από τους πυροκροτητές, εκρηκτικό καλώδιο, και θρυαλλίδες ασφαλείας, όπως τεκμηριώνεται από τις ομάδες έρευνας πεδίου του CAR. “Σύμφωνα με την Ινδική νομοθεσία, η μεταφορά αυτού του υλικού απαιτεί άδεια. Όλα τα συστατικά που καταγράφονται από το CAR είχαν νομίμως εξαχθεί με κυβερνητικές άδειες από την Ινδία σε οντότητες στο Λίβανο και την Τουρκία”, ανέφερε η έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τις εταιρείες που συνδέονται με τα συστατικά, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν απάντησαν ή δεν ήταν σε θέση να λογοδοτήσουν για το πού πήγαν τα αγαθά αφότου έφυγαν από την επιμέλειά τους.

Εταιρείες από τη Βραζιλία, τη Ρουμανία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ελβετία, την Αυστρία και την Τσεχία συμμετείχαν επίσης, ανέφερε η έκθεση.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ

http://www.conflictarm.com/wp-content/uploads/2016/02/Tracing_The_Supply_of_Components_Used_in_Islamic_State_IEDs.pdf

http://www.rimse.gr/2016/02/a-isis.html

http://dia-kosmos.blogspot.gr/