“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ναρκωτικά: Τα ναρκωτικά κάνουν καλό στην… πολιτική

Το 1996 ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Γκάρυ Γουέμπ ανακάλυψε ότι η επιδημία του ναρκωτικού κρακ που είχε καταστρέψει την κοινότητα των Μαύρων στο Λος Άντζελες είχε μια συγκλονιστική πολιτική διάσταση: υπεύθυνοι για τη διάδοση του ναρκωτικού στις ΗΠΑ ήταν οι Κόντρας της Νικαράγουα. Έκαναν εμπόριο ναρκωτικών για να αγοράσουν όπλα με τα οποία θα πολεμούσαν τους Σαντινίστας. Η CIA όχι μόνο ήξερε για το εμπόριο των προστατευόμενων της και δεν έκανε τίποτα για να τους σταματήσει, αλλά αντίθετα τους κάλυπτε από την αστυνομία του Λος Άντζελες.

Ειδικοί για τα ναρκωτικά και δημοσιογράφοι που είχαν υπ’όψη τους την υπόθεση, προειδοποίησαν τον Γουέμπ να τα παρατήσει, αλλά εκείνος αποφάσισε να προχωρήσει. Οι αποκαλύψεις του προκάλεσαν σάλο στις ΗΠΑ και αργότερα επιβεβαιώθηκαν από μία έρευνα μέσα στη CIA, αλλά η ζωή του καταστράφηκε: αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από την εφημερίδα του και να χωρίσει με τη γυναίκα του. Η συνέντευξη του στο ΡΧΣ ήταν ίσως η τελευταία που παραχώρησε: το Δεκέμβριο του 2004 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του…

Με αφορμή την υπόθεση του Γκάρι Γουέμπ, το πρώτο επεισόδιο του ειδικού αφιερώματος για τα ναρκωτικά επιχειρεί μια αναδρομή στην ιστορία των ναρκωτικών τον 20ο αιώνα και την χρήση τους για πολιτικούς σκοπούς.

Οι τέως αστυνομικοί της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών διηγούνται ιστορίες που μοιάζουν με επιστημονική φαντασία.

Το παραισθησιογόνο LSD, σύμβολο της ψυχεδελικής κουλτούρας τη δεκαετία του ’60, εφευρέθηκε σε αμερικανικά εργαστήρια και με τη βοήθεια του επικεφαλής της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών χορηγήθηκε σε ανυποψίαστους πολίτες για να μελετηθούν οι αντιδράσεις στο ναρκωτικό. Πολλοί απ’αυτούς, λέει στην εκπομπή ο μετέπειτα διευθυντής της CIA, τρελάθηκαν, καθώς δε γνώριζαν την αιτία των παραισθήσεων τους!



tvxs.gr / ωΝαρκωτικά: Τα ναρκωτικά κάνουν καλό... από tvxorissinora


Ναρκωτικά: από την ηρωΐνη στο ecstacy


tvxs.gr / Ναρκωτικά: από την ηρωΐνη στο ecstacy από tvxorissinora

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα για τα ναρκωτικά.

Σε ένα πάρκο της Ζυρίχης, δίπλα στον ακριβότερο δρόμο του κόσμου, την Μπάνχοφ Στράσσε, είχαν μαζευτεί, ζούσαν και πέθαιναν χιλιάδες χρήστες ηρωίνης. Στα μέσα της δεκαετίας του 90 η ελβετική κυβέρνηση προχώρησε σε ένα πρωτοφανές πείραμα: άρχισε να χορηγεί ηρωίνη στους χρήστες στις κρατικές κλινικές, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Στα πλαίσια του αφιερώματος της εκπομπής για το πρόβλημα των ναρκωτικών, η ομάδα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα επισκέφτηκε την Ελβετία και μίλησε με ειδικούς, κυβερνητικούς υπεύθυνους και αστυνομικούς για τα αποτελέσματα του πειράματος: η εγκληματικότητα μειώθηκε δραστικά, η υγεία και η κοινωνική κατάσταση των χρηστών βελτιώθηκε και ένα σημαντικό ποσοστό πέρασε στην απεξάρτηση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις δεκαετίες έναν αμείλικτο πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών. Από τα δύο εκατομμύρια ανθρώπων που βρίσκονται στις αμερικανικές φυλακές, οι μισοί περίπου έχουν καταδικασθεί σε υποθέσεις ναρκωτικών, «σκληρών» και «μαλακών». Την ίδια στιγμή στην Ολλανδία, στα περίφημα coffee shops, η πώληση και η χρήση της μαριχουάνας έχει αποποινικοποιηθεί. Ποια από τις δύο συνταγές ακολουθεί η Ελλάδα και ποιο είναι το καλύτερο και πιο αποδοτικό μοντέλο αντιμετώπισης του προβλήματος; Η εκπομπή δίνει ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απαντήσεις…

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments