“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ρώσος Κροίσος: Η πολιτική του OPEC θα διασφαλίσει το κραχ της αμερικανικής αγοράς ορυκτών

Το όνομά του, Leonid Fedun. Η ιδιότητά του, μεγιστάνας του πετρελαίου. Τι λένε γι' αυτόν: πέτυχε το απόλυτο οικονομικό θαύμα.

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο OPEC για την παραγωγή αργού πετρελαίου (αποφάσισε να μη μειώσει την παραγωγή με αποτέλεσμα να πέσει περαιτέρω η τιμή του κοντά στα 70 δολ. το βαρέλι), ο Fedun σχολίασε στο Bloomberg ότι η πολιτική αυτή εξασφαλίζει το κραχ της αμερικανικής βιομηχανίας ορυκτών της Αμερικής.

Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής του στις ΗΠΑ κι έτσι, σημειώνει το Bloomberg, οι Αμερικανοί παραγωγοί κινδυνεύουν να γίνουν θύματα της ίδιας της επιτυχίας τους. Η σημερινή τιμή του αργού τύπου Brent ξεπερνά ελαφρώς τα 70 δολάρια το βαρέλι και η εξόρυξή του κοντεύει να γίνει ασύμφορη για κάποιους, ανέφερε στο πρακτορείο ο Leonid Fedun, αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Lukoil.

“Το 2016, όταν ο OPEC ολοκληρώσει τον στόχο του καθαρισμού της περιθωριακής αγοράς στις ΗΠΑ, η τιμή του πετρελαίου θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι. Οι ισχυροί παίκτες θα παραμείνουν, οι αδύναμοι θα εξαφανιστούν”.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη υποχώρησαν κατά 3,8% στα 70,87 δολ το βαρέλι νωρίτερα σήμερα, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010.

Προς ώρας, ανέφερε ο Fedun, κάποιοι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου επιβιώνουν γιατί κατάφεραν να κρατήσουν τις τιμές που παίρνουν για το πετρέλαιο που παράγουν στα 90 δολ. το βαρέλι. Όταν όμως εκπνεύσουν αυτές οι συμφωνίες, η ζωή τους θα γίνει πολύ πιο δύσκολη.

Ο Fedun ήταν κάποτε στρατιωτικός, όταν, όμως, στα τέλη της δεκαετίας του '80 συνάντησε τον Vagit Alekperov, η ζωή του άλλαξε ρότα. Εκείνη την εποχή ο Fedun δίδασκε σε μια πόλη της Σιβηρίας, το Kogalym, ενώ ο Alekperov ήταν επικεφαλής της τοπικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Κατά τη δεκαετία του '90 ήδη είχαν αλλάξει πολλά για τον Fedun. Ήταν εκείνος που βοήθησε στην ιδιωτικοποίηση της Lukoil, η οποία δημιουργήθηκε από τη συνεργασία κορυφαίων ρωσικών παραγόντων του πετρελαϊκού κλάδου. Το 1996 έγινε αντιπρόεδρος της Lukoil. Ο Alekperov αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής της Lukoil και ο προστατευόμενός του από παλιά, Leonid Fedun είναι στο πλευρό του ως το δεξί του χέρι και κατέχει σχεδόν το 10% της Lukoil. Παράλληλα, επιβλέπει τις επενδυτικές δραστηριότητες της μητρικής εταιρείας IFD Kapital. Το 2013, ο Fedun πούλησε το συνταξιοδοτικό ταμείο που κατείχε, τη Lukoil-Garant, ένα από τα μεγαλύτερα της Ρωσίας, στην εταιρεία Otkrytie.



Το Otkritie Arena κόστισε στον Fedun μισό δισ. δολάρια

Παράλληλα, κατασκεύασαε κι ένα στάδιο για την ποδοσφαιρική του ομάδα, τη Spartak Μόσχας με κόστος 500 εκατ. δολάρια. Το στάδιο ονομάστηκε Otkrytie Arena.

Η περιουσία του ανέρχεται σύμφωνα με το Forbes σε 5,7 δισ. δολάρια. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο παιδιά. Πριν από μια διετία περίπου προίκισε την πανέμορφη κόρη του με ένα ακίνητο – μέγαρο στη Νέα Υόρκη, με αστρονομική αξία 2,5 δισ. δολαρίων...



Ο γιος του Fedun με τη σύζυγό του στο γάμο τους που κόστισε... μόλις 1 εκατ. δολ.

Χ.Ρ.

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/