“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Η Γαλλία ένα βήμα πριν να μπει σε Μνημόνια; Η Ε. Επιτροπή θα επανεξετάζει τη γαλλική οικονομία κάθε τρεις μήνες...

Για δες Φράου Μέρκελ, έρχεται το ΔΝΤ, γιατί δεν βλέπω καλά!...
Έμμεση παράταση παίρνει πάλι το Παρίσι για το έλλειμμα

Προθεσμία στην ίδια για να αποφασίσει για το μέλλον του γαλλικού υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το Μάρτιο του 2015, έδωσε η Κομισιόν.

Η Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει την αξιολόγησή της για τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών αυτή την Παρασκευή (28 Νοεμβρίου). Το ευρωπαϊκό εκτελεστικό όργανο αποφάσισε να αναβάλει την απόφασή του για το υπερβολικό έλλειμμα της Γαλλίας, μια διαδικασία που έχει ανοίξει από το 2013. Θα επανεξετάσει το θέμα όταν τα τελικά οικονομικά στατιστικά στοιχεία για το 2014 είναι διαθέσιμα.

Διπλωματική καθυστέρηση

Η καθυστέρηση είναι προφανώς μια διπλωματική κίνηση των νέων Επιτρόπων, οι οποίοι διστάζουν να λάβουν σκληρές αποφάσεις, παρά τη δυσαρέσκεια πολλών κρατών μελών.

Η καθυστέρηση αυτή θα δώσει επίσης στην Επιτροπή επιπλέον χρόνο για να αποφασίσει αν το Παρίσι κάνει συγκεκριμένες προσπάθειες για να μειώσει το έλλειμμά του. Εξάλλου, η Επιτροπή θα αναγκαστεί σε κάποιο σημείο να λάβει δράση λόγω της ρύθμισης των «Δύο Κανονισμών» (Two Pack), η οποία δεν αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας.

Οι συνέπειες της παραβίασης των κανόνων
Σύμφωνα με το άρθρο 126-9 της Συνθήκης της Λισαβόνας, η Κομισιόν πρέπει να πραγματοποιήσει μια πολύ αυστηρή αξιολόγηση των πολιτικών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τη στιγμή που η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος άνοιξε κατά της Γαλλίας.

Επίκληση αυτού του άρθρου έχει γίνει μόνο μια φορά μέχρι σήμερα: κατά του Βελγίου το 2013. Οι πραγματικοί περιορισμοί που τέθηκαν στην βελγική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, την ανάγκασαν να δράσει γρήγορα, αποκαθιστώντας την κατάσταση σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Η θέση της Γαλλίας είναι μάλλον πιο λεπτή, καθώς αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της οικονομίας της ευρωζώνης. Εάν η Επιτροπή εφαρμόσει αυστηρά τους κανόνες, το επόμενο βήμα στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος θα είναι για τη Γαλλία να υποβληθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου σε οικονομική διακυβέρνηση από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, αυτό θα σήμαινε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάζει τη γαλλική οικονομία κάθε τρεις μήνες, δίνοντας ακριβείς και δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές. 

Πρόκειται για μια πολύ παρεμβατική διαδικασία: αντί να παρουσιάζει τους στόχους που θα πρέπει να έχει η Γαλλία, οι Βρυξέλλες θα επιβάλουν πραγματικά μέτρα, όπως αλλαγές στην εθνική ασφάλιση υγείας και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Το Παρίσι ήδη έχει ξεκινήσει τις «υποχωρήσεις» απέναντι στις Βρυξέλλες, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

EurActiv Γαλλίας
http://dia-kosmos.blogspot.gr/